Υλικά
Για το σοκολατένιο κέϊκ:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει
1/4 φλ. τσαγιού σκόνη κακάο
3/4 φλ. τσαγιού γάλα
Για τη διακόσμηση:
1 φλ. τσαγιού Μερέντα
μικρά σοκολατένια αυγά για διακόσμηση
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 ° C στις αντιστάσεις ή στους 140 ° C στον αέρα. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί διαστάσεων 6 εκ. βάθος και 22 εκ. περίμετρο, το λαδώνετε και το στρώνετε με λαδόκολλα που να προεξέχει περιμετρικά.
Λιώνετε τη κουβερτούρα μπεν μαρί και αφήστε τη στην άκρη να κρυώσει λίγο. Εν τω μεταξύ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο σε μπολ και το αφήνετε και αυτό
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε ένα ένα σταδιακά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Αρχίζετε να ρίχνετε στο μείγμα, σταδιακά και εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Σε περίπτωση που αρχίζει να “καίγεται” στην επιφάνεια, σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο. Το βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε στο ταψί για 15 λεπτά. Μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Για το γαρνίρισμα: Μόλις κρυώσει, το βάζετε σε πιατέλα, το αλείφετε με τη Μερέντα [πραλίνα φουντουκιού] και το διακοσμείτε με σοκολατένια πασχαλινά αυγά.
πηγή: sintayes.gr