Το φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως τέτοια εποχή είναι η ανεξέλεγκτη τάση να χάσουμε άμεσα τα κιλά του χειμώνα και να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με τέλειο σώμα, και το βασικό… χωρίς κόπο!
Δεδομένου ότι δεν θέλουμε να κουραστούμε και πολύ για να χάσουμε τα κιλά αυτά, το σύνηθες είναι να καταλήξουμε σε μια ανθυγιεινή δίαιτα κυρίως χημική, η οποία μας υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους, ωστόσο στις οδηγίες της δεν αναφέρονται οι δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό ούτε ο χρόνος ανάκτησης του απολεσθέντος βάρους. Και μιλάμε για «ανάκτηση βάρους» διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που καταφέρνουν να χάσουν εύκολα και γρήγορα κιλά συνήθως ανακτά άμεσα το βάρος που έχασε και ακόμα παραπάνω.
Γιατί αποτυγχάνουν οι γρήγορες δίαιτες;
1. Στερούνται θρεπτικών συστατικών
Δεν πρόκειται να χάσουμε ποτέ κιλά τρώγοντας μόνο φρούτα, μόνο πρωτεΐνη ή μόνο σούπες για αρκετές ημέρες. Οι συγκεκριμένες δίαιτες στερούν από τον οργανισμό βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Ένα αποτελεσματικό καθημερινό πρόγραμμα διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, καλούς (σύνθετους) υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κορεσμός, ούτε σωστή λειτουργία του εντέρου, οι βασικότερες δηλαδή λειτουργίες στην απώλεια κιλών. Ακόμα και αν δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) των τροφών παίζουν σημαντικό ρόλο τους στην απώλεια βάρους. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μόνο ο περιορισμός του λίπους και των junk food αυτός που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τους πόντους και να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά, αλλά το ασβέστιο και η βιταμίνη D από το γιαούρτι, o σίδηρος από το κρέας και η βιταμίνη C από τα φρούτα και τα λαχανικά. Κανένα θρεπτικό συστατικό δεν θα πρέπει αν λείπει από το διαιτολόγιό μας αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Αντίθετα, η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, κόπωση και ψυχολογικές μεταπτώσεις που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και την αποστροφή από κάθε διατροφικό πλάνο.
2. Το βάρος που χάνεται δεν είναι λίπος
Όταν ακολουθούμε μια γρήγορη δίαιτα κατά πάσα πιθανότητα θα χάσουμε κιλά ακόμα και επειδή αλλάξαμε κάποιες από τις κακές διατροφικές μας συνήθειες. Το βάρος που χάνεται γρήγορα είναι κυρίως υγρά του σώματος και γλυκογόνο. Αφού αυτά εξαντληθούν, ο οργανισμός στη συνέχεια θα «κάψει» το αποθηκευμένο λίπος του σώματος και τέλος τους μύες. Η καύση του λίπους που είναι και το βάρος, το οποίο στην ουσία θέλουμε να χάσουμε, σημαίνει απώλεια βάρους της τάξεως των 2-4 κιλών το μήνα. Περαιτέρω, απώλεια βάρους σημαίνει απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό μας. Έτσι, ακόμα και αν καταφέρουμε να χάσουμε 5 με 6 κιλά σε ένα μήνα με μια χημική δίαιτα, δεν σημαίνει ότι χάσαμε και το περιττό λίπος που υπάρχει στο σώμα μας.
3. Το σώμα έχει την τάση να επανέρχεται στα κιλά που διατηρούσαμε για καιρό
Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα φυσικό μηχανισμό που τον βοηθάει να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και να βρίσκεται σε αρμονική σχέση με αυτό. Εάν εμείς αφήσουμε τον οργανισμό μας αρκετό καιρό χωρίς τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, τότε αυτός σε περίπτωση που βρεθεί σε επαφή με αυτά, θα προσπαθήσει να τα αποθηκεύσει όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο ποσοστό διότι φοβάται πιθανή έλλειψη τους, στο μέλλον. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η απότομη απώλεια βάρους προκαλεί στον οργανισμό αυτό το «σοκ», και, όταν ξεκινήσουμε να τρώμε κανονικά μετά από κάποια ανορθόδοξη δίαιτα απότομης απώλειας βάρους θα ανακτήσουμε εξίσου γρήγορα το αρχικό μας βάρος και πιθανώς και παραπάνω από αυτό. το σώμα προστατεύει απεγνωσμένα τον εαυτό του από την οξύτητα που προκαλούν αυτού του είδους οι δίαιτες, συσσωρεύοντας λίπος.
Στη σύγχρονη κοινωνία, η αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα περιττά κιλά είναι ότι:
• οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και ασκούνται λιγότερο
• τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας όπως το junk food και τα αναψυκτικά
• οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν τον απαιτούμενο χρόνο για την προετοιμασία ενός ποιοτικού φαγητού το οποίο θα περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο σώμα μας
• παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα που είναι απαραίτητα για την σωστή ρύθμιση του σακχάρου, την αύξηση του μεταβολισμού και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους
• πιστεύουμε ότι όταν ένα γεύμα είναι υγιεινό μπορούμε να το καταναλώνουμε αλόγιστα χωρίς να συνυπολογίζουμε το θερμιδικό του περιεχόμενο
• αναζητούμε την εύκολη και γρήγορη λύση χωρίς να σκεφτόμαστε την μελλοντική κατάσταση της υγείας μας και τη σημασία της σωστής διατροφής σε όλα τα στάδια της ζωής μας
• δεν αξιολογούμε σωστά τον εαυτό μας και δεν θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά στην απώλεια βάρους
Οι περισσότεροι θέλουν ένα αδύνατο και καλλίγραμμο σώμα την περίοδο του καλοκαιριού. Γιατί το ίδιο να μην συμβαίνει και τους άλλους μήνες του χρόνου;
Όταν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή για όλη σας τη ζωή, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα ξαναμπείτε εύκολα στη διαδικασία της δίαιτας και της διαρκούς μάχης με τα κιλά. Επίσης, θα νιώθετε καλύτερα με το σώμα σας και θα έχετε ένα υγιές σώμα που “όχι μόνο φαίνεται, αλλά είναι”.
Για τα άτομα που έχουν υγιή σχέση με το φαγητό, καμία τροφή δεν είναι απαγορευμένη και κανένα τρόφιμο δεν είναι απόλυτα ανθυγιεινό. Ακόμα και οι «απαγορευμένες τροφές» μπορούν να θρέψουν τον οργανισμό χωρίς να του προκαλέσουν προβλήματα υγείας ή σύνδρομο στέρησης. Ο καθένας μπορεί να αντισταθμίσει ένα κομμάτι πίτσα ή μια πάστα με μια ώρα τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι, αρκεί αυτές οι δραστηριότητες να γίνουν συνήθεια.
Όπως καταλάβατε για να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας δεν πρέπει να δοκιμάστε όλες τις δίαιτες που βγαίνουν κατά καιρούς από «δήθεν ειδικούς» με απώτερο σκοπό το κέρδος εις βάρος του ενδιαφερόμενου. Αυτό που θα πρέπει να αλλάξετε είναι ο τρόπος σκέψης σας και οι διατροφικές σας συνήθειες.
Βιβλιογραφία
Anderson J, MD, FACN, Konz E., Jenkins D.,Health Advantages and Disadvantages of Weight-Reducing Diets: A Computer Analysis and Critical Review. J Am Coll Nutr October 2000 vol. 19 no. 5 578-590
American Heart Association Science Advisory. “Effects of Weight Loss and Long-Term Weight Maintenance With Diets Varying in Protein and Glycemic Index on Cardiovascular Risk Factors” Circulation.124 (2011) : 2829-2838.