Τα όσπρια στο “μικροσκόπιο”!

images_14_5220896_m.jpg

Τα όσπρια είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία που όμως λείπει από τη διατροφή πολλών λαών ανά την Υφήλιο. Στην κατηγορία των οσπρίων ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, η φάβα, οι γίγαντες, τα μαυρομάτικα φασόλια και τα λούπινα. Αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού ιδιαίτερα των λαών της Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η εξαιρετική αυτή τροφή λαμβάνει όλο και μικρότερη θέση στο τραπέζι μας και χρησιμοποιείται κυρίως ως πηγή ενέργειας για τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα.

Τα οφέλη των οσπρίων:

• Καθυστερούν την γήρανσηc

• Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

• Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

• Προλαμβάνουν τον καρκίνο

• Μειώνουν την χοληστερίνη

• Περιορίζουν την πείνα και την υπερκατανάλωση φαγητού

• Χαρίζουν ενέργεια και βοηθούν στην απώλεια βάρους

• Βελτιώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος

• Ενισχύουν την εντερική χλωρίδα και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου

• «Σκοτώνουν» τους μύκητες

Ας δούμε αναλυτικότερα τη θρεπτική αξία των οσπρίων και τα συστατικά που τα καθιστούν αναπόσπαστη τροφή από το διαιτολόγιό μας!

Η μεγάλη περιεκτικότητα των οσπρίων σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες με την ταυτόχρονη απουσία λίπους είναι αυτή που κάνει τα όσπρια απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας!