Υλικά
200 γρ. σολωμό καπνιστό κομμένο σε μικρές λωρίδες
500 γρ. ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
1/3 ποτηράκι κρασιού βότκα
1 λεμόνι (το ξύσμα και το χυμό)
3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. κοφτές μαργαρίνη
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κάπαρη ξαρμυρισμένη
1 κρέμα γάλακτος [200 ml]
100 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε “αλ τέντε” σε μπόλικο αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και κρατάμε 3/4 φλ. από το νερό τους. Σουρώνουμε και λαδώνουμε το ζυμαρικό μας και το κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα 3/4 της ποσότητας από τον καπνιστό σολωμό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και τη βότκα.
Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο του ζυμαρικού μας, προσθέτουμε και το ζυμαρικό μας, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 1-2΄.
Συμπληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος και τη κάπαρη και μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα ή γραβιέρα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 2΄ακόμα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, την υπόλοιπη παρμεζάνα και το υπόλοιπο 1/3 του καπνιστού σολωμού που έχουμε αφήσει στην άκρη.
πηγή: sintayes.gr