Ραβανί σιροπιαστό με αφράτη κρέμα βανίλιας χωρίς αυγά

images_12_ravani-lagos-575x262.jpg

Υλικά

Για το ραβανί:
2 γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
χυμό από 3 πορτοκάλια
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. καρύδα τριμμένη

Για το σιρόπι:
600 ζάχαρη
1 λίτρο νερό

Για τη κρέμα:
1 λίτρο γάλα
150 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κορν φλάουερ
1 λοβό βανίλιας [μόνο τους σπόρους]
κανέλα σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για το ραβανί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά του ραβανί και ανακατεύετε πολύ καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαστάσεων 25 εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάζετε στο κέντρο του ραβανί. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και το κόβετε σε ρόμβους πριν το σιροπιάσετε.
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 8 λεπτά. Για να σιροπιάσετε το ραβανί θα πρέπει το σιρόπι να είναι καυτό και το ραβανί χλιαρό.
Για τη κρέμα: Σε μία κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, βάζετε όλα τα υλικά της κρέμας και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν, μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει λίγο και την απλώνετε πάνω στο κρύο ραβανί. Πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.

Tip: Μην αγχωθείτε που δεν θα φουσκώσει όπως φουσκώνει συνήθως το ραβανί, είναι που του λείπουν τα αυγά.

πηγή: sintayes.gr