Υλικά
1 πακέτo φύλλο κρούστας
250 γρ. καλαμποκέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 μανταρίνια
20 γρ. [1 φακελάκι] μπέϊκιν πάουντερ
1 βανίλια
5 αυγά χτυπημένα
500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό 4% λιπαρά [2,5 κεσεδάκια]
Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
ξύσμα και χυμό από 2 μεγάλα μανταρίνια
φλούδα μανταρινιού σε λεπτές φετούλες για γαρνίρισμα [προαιρετικά]
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15′.
Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ψιλοκόβουμε το στεγνό, πλέον, φύλλο και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα, ώστε να ξεχωρίσει κομμάτι κομμάτι. Το προσθέτουμε στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά υλικά και την αφήνουμε 10′ να σταθεί πριν τη βάλουμε στο προθερμασμένο φούρνο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί 45 x 27 και αδειάζουμε τη μανταρινόπιτα. Πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ σε θερμοκρασία δωματίου. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ο C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, ή στους 160 ο C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Αν χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί θα χρειαστεί περισσότερη ώρα. Κάντε το πείραμα τς στεγνής οδοντογλυφίδας. Σιροπιάζουμε τη ζεστή μανταρινόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Προαιρετικά προσθέτουμε και τις φετούλες μανταρινιού. Βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή μανταρινόπιτα και διακοσμούμε με τις φετούλες [σαν σπιρτόξυλα]. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή.
πηγή: sintayes.gr