Υλικά
Για το κέϊκ:
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη λευκή
200 γρ. ζάχαρη καστανή
250 γρ. αλεύρι φαρίνα
5 κ.σ. κακάο σκόνη
1 κ.γ. κοφτό μπέϊκιν πάουντερ
2 αυγά
Για το γλάσο:
175 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα
2 κ.σ. γιαούρτι
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
200 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για το κέϊκ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων 20×30εκ. και το στρώνετε με λαδόκολλα [η λαδόκολλα να προεξέχει σε όλες τις πλευρές του ταψιού για να βγάλετε το κέικ πιο εύκολα].
Βάζετε το βούτυρο, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με 250ml νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε ελαφρά τα υλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά και το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε έναν απαλό χυλό.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 25-30 λεπτά. Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει. Μετά το σηκώνετε με τη λαδόκολλα και το ακουμπάτε στον πάγκο σας.
Για το γλάσο: Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά και το λιώνετε μαζί με δύο κουταλιές της σούπας κακάο. Προσθέτετε το γιαούρτι και τέλος τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και τότε ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. [Μην ανησυχήσετε αν το βούτυρο ξεχωρίσει από τα άλλα υλικά. Θα επανέλθει όταν το χτυπήσετε με μίξερ].
Μόλις κρυώσει καλά, χτυπάτε το γλάσο με μίξερ χειρός μέχρι να ανοίξει το χρώμα του και να αφρατέψει. Με ένα μαχαίρι σπάτουλα απλώνετε το γλάσο πάνω από το κέικ, πασπαλίζοντας λίγο κακάο από πάνω με σουρωτήρι. Προαιρετικά αντί για κακάο μπορείτε να πασπαλίσετε με τρούφα σοκολάτας.
Tip: Μπορείτε να το κόψετε, όταν κρυώσει, σε μικρά τετράγωνα κομμάτια σαν παστάκια και να τα τοποθετήσετε σε τρουφόχαρτα με τα οποία θα τα σερβίρετε κιόλας.
πηγή: sintayes.gr