10. Το βραδινό παχαίνει
Αυτή η άποψη έχει μια λογική με την έννοια ότι όλοι έχουμε ένα κυρκάδιο ρολόι το οποίο επηρεάζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελισσόμαστε. Ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, τη θερμοκρασία και την παρουσία του ήλιου. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το πρωί έχουμε περισσότερη ενέργεια να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, είμαστε περισσότερο σε κίνηση και κατά συνέπεια αυξάνονται και οι καύσεις που κάνει το σώμα. Επίσης, η παρουσία του ήλιου βοηθάει στην σύνθεση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που μας φτιάχνει τη διάθεση και ρυθμίζει καλύτερα την όρεξή μας. Πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι ο οργανισμός το βράδυ μεταβολίζει την τροφή με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από ότι την υπόλοιπη ημέρα και έτσι οι προσλαμβανόμενες θερμίδες «καίγονται» δυσκολότερα το βράδυ. Όλα τα παραπάνω έχουν μια βάση πάνω στην οποία στηρίξαμε μέχρι τώρα την άποψη ότι το βραδινό γεύμα ευθύνεται για τα παραπανίσια μας κιλά. Όταν όμως “κόβουμε” τελείως το βραδινό γεύμα γιατί δεν χάνουμε αμέσως κιλά; Διότι, η αύξηση του βάρους μας είναι αποτέλεσμα του θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή της περίσσειας ενέργειας από τις τροφές που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την ενέργεια που δαπανά το σώμα μας για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες ενώ ο ρυθμός με τον οποίο μπορούμε να χάσουμε βάρος επηρεάζεται περισσότερο από την σωστή ρύθμιση όλων τον γευμάτων μέσα στη μέρα και όχι από την ώρα που τρώμε ένα μόνο γεύμα όπως το βραδινό. Αν λοιπόν έχετε την τάση να τρώτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το βράδυ το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε μικρότερη ποσότητα φαγητού στο μεσημεριανό σας, ώστε να αντισταθμίσετε το ποσό των θερμίδων που παίρνετε συνολικά μέσα στην ημέρα. Επίσης, φροντίστε να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το βραδινό γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας να πέψει καλύτερα τις τροφές και να κάψει λίγες περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα έκαιγε κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Βιβλιογραφία
Dorenkott MR et al. Oligomeric cocoa procyanidins possess enhanced bioactivity compared to monomeric and polymeric cocoaprocyanidins for preventing the development of obesity, insulin resistance, and impaired glucose toleranceduring high-fat feeding. J Agric Food Chem. 2014 Mar 12;62(10):2216-27.
Gray J and Griffin B (2009) Eggs and dietary cholesterol – dispelling the myth. British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin 34:66-70.
Kyriazis A. George et al. Sweet taste receptor signaling in beta cells mediates fructose-induced potentiation of glucose-stimulated insulin secretion. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 Feb 21; 109(8): E524–E532.
National Blood Transfusion service (UK). Guidelines for the Blood Transfusion Services in the UK, 8th Edition. March, 2013.
Nielsen V. F. Anne et al. Potential of Phytase-Mediated Iron Release from Cereal-Based Foods: A Quantitative View. Nutrients. 2013 Aug; 5(8): 3074–3098.
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος