Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο , σίδηρο , κάλιο , νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη ή βηταμυανίνη, και η βουλγαξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων και χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι ένα φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια έχουν 2.8 γραμμάρια φυτικές ίνες – όσο περίπου 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης. Επίσης είναι ιδανική τροφή για άτομα με νευρολογικά προβλήματα καθώς ένα φλιτζάνι παντζάρια περιέχει το 30% της ημερήσιας σύστασης σε φολικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες από τα σημαντικότερα οφέλη των παντζαριών στην υγεία μας.