Υλικά
1200 γρ χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
4 τεμ πράσα
4 τεμ γλυκοπατάτες κομμένες κύβους
1 φύλλο δάφνη
2 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο
1/2 ποτήρι του νερού ντοματοχυμό
1 κ.σ ντοματοπολτό
1 κ.γ πάπρικα γλυκιά- καυτερή
Αλάτι – πιπέρι
1 ποτήρι νερό
1 1/2 τεμ κρεμμύδι κομμένο ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες ροδέλες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα βαθιά να πάρει 2 -3 βράσει. Αδειάζουμε το πρώτο νερό που βγάζει και το βάζουμε να στραγγίξει. Κόβουμε ξεχωριστά τα πλοκάμια του και την σακούλα του.Καθαρίζουμε, πλένουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια,τα σκόρδα,τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες.Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια,τα σκόρδα, το χταπόδι , τα σοτάρουμε όλα μαζί, προσθέτουμε την πάπρικα και το πιπέρι,συνεχίζουμε το σοτάρισμα,σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη δάφνη,το μπαχάρι,την κανέλα, τον ντοματοχυμό και τον ντοματοπολτό διαλυμένα σε 1 ποτήρι με νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει. Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους, τις πλένουμε και τις βάζουμε να στραγγίξουν. Σε τηγάνι βαθύ βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε τις πατάτες, τις σοτάρουμε ,προσθέτουμε αλάτι κι αφήνουμε να κοκκινίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχει μισοβράσει το χταπόδι,προσθέτουμε τις πατάτες και τα πράσα μέσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.Το φαγητό μας πρέπει να μείνει με ζουμί πηκτό γι’αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. Κατεβάζουμε από την φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό.
πηγή: chefoulis.gr