Στρούντελ light χωρίς αυγά και βούτυρο

images_1_10308639_s.jpg
Υλικά
για 1 στρούντελ περίπου 10 μικρά κομμάτια (258 θερμίδες/ κομμάτι)
 
3 μεσαία κόκκινα μήλα
1 φύλλο σφολιάτα
1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
2-3 κουταλάκια κανέλλα
2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
½ φλιτζ. χοντροτριμμένα καρύδια
½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές
Χυμός από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι
 
 
Εκτέλεση
 
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε βαθύ μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού ή πορτοκαλιού για να μην μαυρίσουν και τα βράζουμε για 6-8 λεπτά μέσα στο χυμό προσθέτοντας λίγο νεράκι. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα καρύδια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την καρυδόψυχα, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Έχουμε ήδη ξεπαγώσει τη σφολιάτα. Την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε μέσα, κατά μήκος, το μίγμα των μήλων. Τυλίγουμε σε ρολό, φροντίζοντας να κλείσουμε καλά τις άκρες, βρέχοντας με τα χέρια μας τη σφολιάτα για να κολλήσει καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 40-45 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη και μπόλικη κανέλα. Σερβίρεται συνήθως ζεστό.
 Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος