Υλικά
Για τη ζύμη:
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
4-5 κ. σ. γιαούρτι Total 2%
Ελάχιστο αλάτι
Αβγό για το άλειμμα
Για τη γέμιση:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 ψιλοκομμένο μεγάλο κρεμμύδι
2 τριμμένες σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα στον τρίφτη
100 γρ. γιαούρτι Total 2%
½ φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κ. γ. ξερό θυμάρι
1 κ. γ. τριμμένο κύμινο
1 κ. γ. τριμμένη κανέλλα
¼ κ. γ. μπούκοβο
2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ. σ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κρύο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθούν μικρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τα αβγά και ζυμώνουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε μία μία κουταλιά το γιαούρτι, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Για να φτιάξουμε τη γέμιση, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά και το μαϊντανό για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά, και τα σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το κρασί, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε 10 λεπτά, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά. Την αφήνουμε να κρυώσει. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 10 λεπτά. Την ανοίγουμε σε φύλλα στο πάχος και το μέγεθος που θέλουμε.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και αλείφουμε τις άκρες με λίγο χτυπημένο αβγό. Διπλώνουμε στη μέση να σχηματίσει μισοφέγγαρο και πιέζουμε το τελείωμα με τα δόντια ενός πιρουνιού να κολλήσει.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί, τα τρυπάμε με το πιρούνι από πάνω σε ένα δυο σημεία και τα αλείφουμε με αβγό. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά.
Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος