Υλικά
500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομματάκια
25 γρ. βούτυρο
½ κ. γ. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη ψιλοκομμένα
150 γρ. γιαούρτι Total
2 αβγά
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
100 γρ. αμύγδαλα, ελαφρώς τριμμένα στο μπλέντερ
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και ζεσταίνουμε σε ψηλή θερμοκρασία. Βράζουμε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και λιώνουμε καλά μαζί με το βούτυρο και το γιαούρτι. Προσθέτουμε τον κρόκο ενός αβγού, τη γραβιέρα, το θυμάρι ή τη ρίγανη και το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Όσο το μείγμα είναι ακόμη χλιαρό, το χωρίζουμε στα 4. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και κυλάμε πάνω ένα ένα τα μέρη του μείγματος, ώστε να σχηματιστεί μια μακρόστενη λωρίδα. Κόβουμε κατά μήκος σε 4 περίπου κομμάτια, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλεύρι και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Σε τρία βαθιά πιάτα τοποθετούμε στο ένα το αβγό και χτυπάμε ελαφρά, στο άλλο το υπόλοιπο αλεύρι και στο τρίτο τα αμύγδαλα. Βουτάμε καθεμία από τις κροκέτες αρχικά στο αλεύρι, στη συνέχεια στο αβγό και τέλος κυλάμε στα αμύγδαλα. Τοποθετούμε τις κροκέτες σε ένα πιάτο και στο ψυγείο για μισή ώρα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και όταν κάψει τηγανίζουμε, μέχρι οι κροκέτες να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος