Κέικ διαίτης με μήλο και γιαούρτι

fage_keikdiaiths.jpg

Υλικά

90 γρ. αποφλειωμένα αμύγδαλα
250 γρ. βούτυρο
125 γρ. ασπαρτάμη
5 αυγά
750 γρ. αλεύρι
½ κουταλιά γλυκού βανίλια
1 κουταλιά γλυκού κανέλα
1 κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. μήλα τριμμένα
100 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό Total 2%

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα αλέθουμε σε σκόνη στο μπλέντερ ή αν θέλουμε τα ψιλοκόβουμε. Χτυπάμε με το φτερό για 3′ στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με την ασπαρτάμη, να αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί καλά το πρώτο πριν συνεχίσουμε.
Χαμηλώνουμε την ένταση και κοσκινίζουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα προσθέτουμε στο μείγμα, όπως και τα αμύγδαλα, το γιαούρτι, τη βανίλια και την κανέλα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ. Τη γεμίζουμε με το μείγμα, το οποίο είναι αρκετά σφιχτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 1 ώρα τουλάχιστον. Αν δούμε ότι αρπάζει γρήγορα, χαμηλώνουμε την ένταση και καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ με αλουμινόχαρτο.
Για το πασπάλισμα: Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη το κέικ αφού ψηθεί και κρυώσει.

Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος