Νέα έρευνα από το Johns Hopkins Bloomberg, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βαλτιμόρη, φέρνει στο φως νέα οφέλη από την κατανάλωση του μπρόκολου!
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ζούσαν σε μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Κίνας. Τα άτομα που κατανάλωναν μισό φλιτζάνι ρόφημα από βλαστό του μπρόκολου έδειξαν να εκκρίνουν υψηλά επίπεδα βενζολίου και ακρολείνης, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση παθήσεων του πνεύμονα και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, για 12 εβδομάδες, η ερευνητική ομάδα μελέτησε 291 συμμετέχοντες, οι οποίοι ζούσαν σε μια αγροτική κοινότητα στην επαρχία Jiangsu, στην Κίνα. Πρόκειται για μια περιοχή περίπου 50 χλμ βόρεια της Σανγκάη και μια από τις από τις πλέον εκβιομηχανοποιημένες περιοχές της χώρας.
Συνολικά, υπήρχαν 62 άνδρες και 229 γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών. Για την διεξαγωγή της έρευνας ελήφθησαν δείγματα ούρων και αίματος από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια έκθεσης τους στους ρύπους.
Το μπρόκολο περιέχει την γλυκοραφάνη, μία ένωση από την οποία παράγεται η σουλφοραφάνη όταν το λαχανικό μασηθεί ή καταπωθεί ως ρόφημα.
Η σουλφοραφάνη, είναι μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο και μπορεί να αυξήσει την ικανότητα των κυττάρων να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε ένα ευρύ φάσμα των περιβαλλοντικών τοξινών καθώς επίσης βοηθά το σώμα μας να αποβάλλει γρηγορότερα τους εισπνεόμενους ρύπους.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου έπινε ένα ποτό που αποτελείτο από αποστειρωμένο νερό, ανανά και χυμό λάιμ. Η ομάδα θεραπείας έπινε το ίδιο ποτό, το οποίο επίσης περιείχε λυοφιλιωμένη σκόνη σε μορφή διαλύματος,μια σκόνη που γίνεται από τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το μπρόκολο. Τα λαχανάκια Βρυξελών όπως και τα μπρόκολα είναι πλούσια σε γλυκοραφάνη και σουλφοραφάνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας παρουσίασαν 61% αύξηση του ρυθμού έκκρισης του καρκινογόνου βενζολίου από την πρώτη κιόλας ημέρα χορήγησης του ροφήματος, και αυτό συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 εβδομάδων. Επιπροσθέτως, το ποσοστό απέκκρισης της ερεθιστικής για τους πνεύμονες ακρολεϊνης αυξήθηκε κατά 23%, σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου κατά την διάρκεια της μελέτης.
Μετά από μια δευτερογενή ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να ενεργοποιεί ένα μόριο που ονομάζεται NRF2 και το οποίο αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να προσαρμόζονται και να επιβιώσουν σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών τοξινών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας χαροποιούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς ο χυμός από μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελών και οποιοδήποτε λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών είναι ένα λιτό, απλό και ασφαλές μέσο που μπορεί να λαμβάνεται από άτομα που ενδεχομένως θέλουν να μειώσουν κάποιους από τις μακροπρόθεσμες κινδύνους για την υγεία και συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Από παλαιότερες έρευνες έχει βρεθεί ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών (Agency for Toxic Substances & Disease Registry) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η αύξηση της ρύπανσης του αέρα έχει συνδεθεί με μείωση της πνευμονικής λειτουργίας και αύξηση των θανάτων από καρδιακή προσβολή. Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα με άσθμα και άλλα συναφή προβλήματα υγείας.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το περιοδικό Medical News Today δημοσίευσε μια μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), στην οποία φαίνεται ότι περίπου 1 στους 8 θανάτους παγκοσμίως ή αλλιώς 7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο ( International Agency for Research on Cancer) τα αιωρούμενα σωματίδια που είναι αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο, για τον άνθρωπο. Σε πολλά μέρη της Κίνας ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται τεράστιες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα με συνεπαγόμενη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σύνθετο και διαδεδομένο πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα συνολικά, εκτός από τις τεχνικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών σε περιφερειακό επίπεδο ρύπανσης, θα πρέπει να ακολουθηθούν εξειδικευμένες στρατηγικές για την προστασία των πολιτών που πλήττονται εκτενέστερα από το φαινόμενο αυτό. Η ανάπτυξη στρατηγικών με βάση τα τρόφιμα είναι ένα σημαντικό μέρος στην προσπάθεια πρόληψης.
Η ανακάλυψη ενός φυτού που βοηθά άμεσα στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τους ρύπους δεν αποτελεί δικαιολογία για περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων και των φορέων για την προστασία των πολιτών θα πρέπει να καθορίσουν και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές ρυθμιστικές πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και του εδάφους που μολύνεται διαρκώς από τα απόβλητα των εργοστασίων.
Βιβλιογραφία
Egner PA et al. Rapid and Sustainable Detoxication of Airborne Pollutants by Broccoli Sprout Beverage: Results of a Randomized Clinical Trial in China. Published OnlineFirst June 9, 2014; doi: 10.1158/1940-6207.