Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών γίνεται αντιληπτό ότι τα ψάρια είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 2 με 3 φορές στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας. Στη χώρα μας υπάρχει τεράστια ποικιλία ψαριών που μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους. Είναι εξαιρετικά γευστικά και μπορούν να συνοδευτούν με σαλάτες ή με βραστά λαχανικά δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.
Βιβλιογραφία:
Bazan, NG et al. “A role for docosahexaenoic acid-derived neuroprotectin D1 in neural cell survival and Alzheimer disease”. Journal of Clinical Investigation. 2005;115 (10): 2774–83.
Kumar S. et al. A potential medicinal importance of zinc in human health and chronic disease. Int J Pharm Biomed Sci 2010, 1(1), 05-11. Lankinen M. et al. Effects of Whole Grain, Fish and Bilberries on Serum Metabolic Profile and Lipid Transfer Protein Activities: A Randomized Trial (Sysdimet). PLoS ONE, 2014; 9 (2): e90352
Mozaffarian D. et al. Plasma Phospholipid Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Total and Cause-Specific Mortality in Older Adults. Annals of Internal Medicine, online April 1, 2013