Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας όπου έγινε λεπτομερή ανάλυση των σωματιδίων των λιποπρωτεϊνών του αίματος των συμμετεχόντων, αποδείχθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στις τιμές της HDL και της LDL χοληστερόλης. Οι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών σε 3 με 4 γεύματα την εβδομάδα είχαν πιο μεγάλα σωματίδια της HDL στο αίμα τους από τα άτομα που αρκέστηκαν σε μια μέτρια κατανάλωση ψαριών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έτρωγαν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η ρέγγα. Κατά την προετοιμασία του γεύματος δεν έγινε καμία προσθήκη βουτύρου ή άλλης λιπαρής κρέμας. Παρατηρήθηκε ότι μία υψηλότερη πρόσληψη ψαριών αύξησε τον αριθμό των μεγάλων σωματιδίων HDL και τα λιπίδια που περιέχονται σε αυτά. Όπως προαναφέρθηκε, τα μεγάλα σωματίδια HDL δρουν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι μια διαιτητική προσέγγιση για τη θεραπεία των αυξημένων επιπέδων και της LDL χοληστερόλης είναι εξίσου σημαντική. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να αυξήσουν την κατανάλωση ψαριών και άλλων θαλάσσιων τροφίμων με στόχο θετικές αλλαγές στο μεταβολισμό των λιπιδίων.