«Τροφή» του εγκεφάλου
Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική τροφή που εξασφαλίζει την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Η κατανάλωση άφθονων ψαριών φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από την συρρίκνωση που επέρχεται με την αύξηση της ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα σε 1.111 γυναίκες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που κατανάλωναν ψάρια σε αφθονία είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους, είχαν τον μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και τον μεγαλύτερο ιππόκαμπο(τμήμα του εγκεφάλου) . Η αύξηση στον όγκο του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε, φαίνεται πως μπορεί να εξασφαλίσει στα άτομα αυτά 1 με 2 χρόνια υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως είναι η άνοια και η νόσος Alzheimer. Οι εθελόντριες με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο και ιππόκαμπο έτρωγαν κατά μέσον όρο μεγάλα λιπαρά ψάρια (κυρίως σολομό, τόνο, σαρδέλες και ρέγγα) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ έπαιρναν και συμπληρώματα ιχθυελαίων.