Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Dr. Potalla: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα αποθέματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό επιβραδύνουν κατά 1 έως 2 χρόνια την απώλεια νοητικών λειτουργιών που συνοδεύει την ηλικιακή ατροφία του εγκεφάλου».
Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες των ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια άλλο ένα μέταλλο που συναντάται κυρίως στα ψάρια, ο ψευδάργυρος. φαίνεται να επηρεάζει την εγκεφαλική μας λειτουργία. Ευρήματα προσφάτων ερευνών επισημαίνουν ότι ακόμα και μια οριακή ανεπάρκεια ψευδαργύρου ενδέχεται να κλονίζει έστω αμυδρά τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου και του πεδίου της μνήμης. Στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι άντρες και οι γυναίκες με οριακή έλλειψη του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου είχαν μειωμένη απόδοση σε δοκιμασίες μνήμης και αυτοσυγκέντρωσης ενώ όταν η απώλεια ψευδαργύρου που εμφάνιζαν αναπληρώθηκε, παρατηρήθηκε βελτίωση της νοητικής λειτουργίας.