Οι πρωτεΐνες του κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας και δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με τις φυτικές πρωτεΐνες. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Με το συνδυασμό των πρωτεϊνών του οσπρίου με τις πρωτεΐνες του ρυζιού (ή και της πατάτας που είναι πηγή αμύλου) επιτυγχάνεται αλληλοσυμπλήρωση των αμινοξέων. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τα δυο αυτά φυτικά προϊόντα συνδυαστούν, παρέχουν στον οργανισμό πολλά απαραίτητα αμινοξέα και άρα συνθέτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχες με αυτές που παίρνουμε από τα ζωικά τρόφιμα. Μια ιδανική επιλογή γεύματος είναι το φακόρυζο! Επιπρόσθετα, η χριστιανική θρησκεία μπορεί να απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος και ψαριών όμως δεν αποκλείει από τη διατροφή μας τα οστρακοειδή. Τα θαλασσινά όπως είναι οι γαρίδες, το χταπόδι και το καλαμάρι είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Με το σωστό μαγείρεμα (ψητά ή βρασμένα) σε συνδυασμό με βρασμένα λαχανικά ή σαλάτες παρέχουν στον οργανισμό μας ελάχιστες θερμίδες και είναι ένα εξαιρετικό γεύμα ακόμα και γι αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους.