Ορισμένες διατροφικές επιλογές για να αποφύγουμε την αύξηση βάρους και να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε κατά την περίοδο της νηστείας:
Η νηστεία με την ουσιαστική της έννοια εμπεριέχει ως αυτοσκοπό τη λιτότητα ως μέσο θεραπείας του σώματος σε όλα τα επίπεδα. Η έννοια αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται και στη νηστίσιμη διατροφή του ατόμου. Το διαιτολόγιο μας θα πρέπει να είναι λιτό, να περιέχει μικρές ποσότητες φαγητού οι οποίες όμως θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ατόμου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα θρεπτικά συστατικά που συνήθως βρίσκονται στα ζωικά και προϊόντα που πλέον δεν καταναλώνονται είναι ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12. Ένας τρόπος να αποφύγουμε την έλλειψη σιδήρου είναι να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιο μας με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το σπανακόρυζο συνοδευόμενο με λεμόνι ή μια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, ξηρούς καρπούς και πορτοκάλι ή λεμόνι. Ιδανικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο για την περίοδο της νηστείας είναι: κιινόα, βρώμη, κεχρί, σουσάμι, κουκουνάρια, φουντούκια, αμύγδαλα, χαρουπόσκονη, ελιές, ξερά φρούτα (ιδίως σταφίδες και βερίκοκα), σπανάκι και φακές.