Σταφύλι
Το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.
Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων και ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση.
Μια άλλη πολύ σημαντική ουσία που βρίσκεται στα σταφύλια η κουερσιτίνη. Θεωρείται ότι επίσης προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και από τον καρκίνο.
Αναδυόμενη έρευνα απέδειξε ότι τα σταφύλια έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και για άλλες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η νόσος του Alzheimer, μειώνοντας την γνωστικές δυσλειτουργίες που αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.