Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από επιβαρυντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συνδυαστεί με την κατανάλωση αλκοόλ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνει την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων. Το κόκκινο κρασί και η μπύρα είναι ανήκουν στα ποτά με το μικρότερο θερμιδικό περιεχόμενο και επίσης δεν περιέχουν «κενές» θερμίδες.
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν από τις νοσηρές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, ενώ η μπίρα περιέχει φυτικές διαλυτές ίνες και φυλλικό οξύ που μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη και να ωφελήσουν την καρδιά.