Για να καταλάβετε αν τα ψάρια που αγοράζετε είναι φρέσκα, πιάστε τα από το κεφάλι. Αν δεν είναι φρέσκα, το σώμα τους λυγίζει, ενώ τα φρέσκα μένουν τεντωμένα. Πιέστε με το δάχτυλο. Το κρέας του πρέπει να είναι σφριγηλό, να μη βουλιάζει και να επανέρχεται αμέσως (αυτό δεν ισχύει για τον μπακαλιάρο, που όσο φρέσκος και αν είναι έχει μαλακό κρέας). Επίσης:
Τα μάτια των φρέσκων ψαριών πρέπει να είναι λαμπερά και να εξέχουν (στην αντίθετη περίπτωση είναι θολά και βουλιαγμένα).
Τα φρέσκα ψάρια έχουν ευχάριστη οσμή, ενώ τα μπαγιάτικα έχουν βαριά και δυσάρεστη μυρωδιά, αλλά και γλοιώδη επιφάνεια.
Τα βράγχια των φρέσκων ψαριών πρέπει να είναι υγρά και να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα. Αν είναι στεγνά, θαμπά ή καφετιά, καλύτερα να τα αποφύγετε.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr