10. Χριστουγεννιάτικος χοιρινός λαιμός στο φούρνο και πουρές από κάστανα από τον Βασίλη Καλλίδη
Υλικά για 8 άτομα
Για τον πουρέ
Εκτέλεση
Τσιμπάμε το κρέας με το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε φαρδιά κατσαρόλα που χωράει το λαιμό ολόκληρο. Αλατίζουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές γυρνώντας με μια πιρούνα ή λαβίδα. Η διαδικασία αυτή κρατάει 15 λεπτά περίπου. Μεταφέρουμε το κρέας σ’ ένα ταψί και προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα .Βάζουμε στο ταψί τη σαγκρία και τη βυσσινάδα . Προσθέτουμε τη δάφνη. Σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε το χοιρινό να ξεκουραστεί και τον κόβουμε το λαιμό σε φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Το μεταφέρουμε σε ζεστό μέρος, για παράδειγμα στο φούρνο στους 50 βαθμούς, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε κυβάκια για 35 λεπτά και βράζουμε τα κάστανα μαζί με το γάλα και λίγο αλάτι. Περνάμε τα κάστανα και τις πατάτες από το μύλο των λαχανικών. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ζεστό γάλα και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να δέσει το μίγμα.