4½ – 5 φλιτζάνια αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 αυγά
1/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό
1½ φλιτζάνι γάλα
1/3 φλιτζανιού μαργαρίνη light
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 αυγά
Για σερβίρισμα
½ φλιτζάνι λιωμένη μαργαρίνη light
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ανακατεμένη
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
Σε ένα μικρό κουπάκι ρίξτε τη μαγιά μαζί με το χλιαρό νερό και αφήστε τη να διαλυθεί καλά. Βάλτε το γάλα και τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
Βάλτε το μίγμα της μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μίγμα του γάλακτος. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και 2 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπήστε τα με το μίξερ να ανακατευτούν καλά. Προσθέστε και τα υπόλοιπα 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι και χτυπήστε ξανά μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Αν το μίγμα σας κολλάει πολύ ή είναι πολύ αραιό προσθέστε και το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι αλεύρι. Αν πάλι είναι πολύ σφιχτό ρίξτε λίγο γάλα. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα).
Πασπαλίστε μια επιφάνεια με αλεύρι και βάλτε πάνω τη ζύμη σας. Η ζύμη σας πρέπει να είναι πολύ μαλακή για να σας φουσκώσουν καλά τα ντόνατς και γι αυτό θα πρέπει να ρίξετε αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια όπου θα ανοίξετε τη ζύμη για να μην κολλήσει. Ανοίξτε τη ζύμη φτιάχνοντας έναν κυκλικό δίσκο πάχους περίπου όσο ένα δάχτυλο. Αν έχετε ειδική φόρμα για να κόβετε ντόνατς (αυτή με την τρύπα στη μέση) κόψτε με αυτή. Αν όχι, πάρτε ένα ποτήρι ή μια κούπα με διάμετρο περίπου 6εκ. και κόψτε στρογγυλά. Πάρτε στη συνέχεια ένα καπάκι από μπουκάλι, και κόψτε από το κέντρο κάθε κυκλικού δίσκου ένα μικρότερο κυκλικό δίσκο. τον οποίο και αφαιρείτε προσεκτικά. Έτσι έχετε φτιάξει χωρίς ειδική φόρμα ντόνατς με μορφή δαχτυλιδιού. Η τρύπα στη μέση τα βοηθά να ψηθούν καλύτερα, γι αυτό μην βαρεθείτε να την κάνετε, δεν είναι μόνο γι σχέδιο.
Τοποθετήστε σε ένα ταψί βουτυρωμένες λαδόκολλες και πάνω εκεί απλώστε τα «δαχτυλίδια» ζύμης, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Να θυμάστε ότι θα φουσκώσουν περισσότερο προς τα πάνω αλλά δεν θα «απλώσουν» πάρα πολύ. Αφήστε τα για λίγο μέσα στο ταψί να φουσκώσουν κι άλλο, για περίπου 15 λεπτά.
Θα τα ψήσετε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει για περίπου 10 λεπτά, στους 220 βαθμούς για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να τα δείτε να παίρνουν ένα χρυσό χρώμα. Βγάλτε τα από το φούρνο.
Εντωμεταξύ, έχετε λιώσει τη μαργαρίνη για το στόλισμα και με ένα πινελάκι αλείφετε το κάθε ντόνατς και το βουτάτε αμέσως σε ένα μπολ όπου έχετε ανακατέψει τη ζάχαρη με την κανέλα. Σερβίρονται κρύα και ζεστά.
Αν δε σας αρέσει η λύση της ζάχαρης με την κανέλλα, θα μπορούσατε να ετοιμάσετε ένα γλάσο σοκολάτας, πορτοκαλιού ή λεμονιού και να τα περιχύσετε.
Γλάσο σοκολάτας
250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές μαργαρίνη light
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
1 βανίλια σε σκόνη
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με πολύ χαμηλά λιπαρά.
Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κρέμα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα λείο γλάσο.
Γλάσο λεμονιού
Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και αφήστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχετε ένα λείο γλάσο.
Γλάσο βανίλιας
Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 3-4 βανίλιες και 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα σε μια κατσαρόλα και αφήστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχετε ένα λείο γλάσο.