Λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια

new37_lazaniaspanaki.jpg

Υλικά

700γρ μανιτάρια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2-3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
1 συσκευασία συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα στο χυμό της
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή ρίγανη
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι καυτερό (ή γλυκιά πάπρικα αν δε σας αρέσουν τα καυτερά)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο (ή φρέσκο αν είναι η εποχή του)
1 συσκευασία λαζάνια
300γρ ανθότυρο
¼ φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή 3 κουταλιές της σούπας ξερό)
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 φλιτζάνια κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζετε το σπανάκι από την κατάψυξη και αφήνετε να ξεπαγώσει μέσα σε σουρωτήρι ώστε να στραγγίξει από τα πολλά υγρά.

Βάζετε να σοταριστούν τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή πλατιά κατσαρόλα), σε μέτρια φωτιά και χωρίς να ρίξετε λάδι. Μόλις τα μανιτάρια αρχίζουν να ζεσταίνονται ρίχνετε μια πρέζα αλάτι, ώστε να τα βοηθήσετε να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και μόλις δείτε αρκετό ζουμάκι στο τηγάνι προσθέτετε το κρεμμύδι. Συνεχίζετε να μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν εντελώς όλα τα υγρά. Τότε προσθέτετε περίπου ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, σοτάρετε για 1 λεπτό τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και μετά ρίχνετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για ακόμη 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το μισό από το χυμό ντομάτας (κρατάτε 1 φλιτζάνι χυμό για τη βάση του πυρέξ που θα ψήσετε τα λαζάνια σας). Επίσης προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το κόκκινο πιπέρι και τον βασιλικό αν είναι ξερός (αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο θα το ρίξετε αργότερα). Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που έχετε βάλει να βράσει νερό ρίχνετε τα λαζάνια και μια πρέζα αλάτι. Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες ώστε να τα κάνετε αλντέντε. Στραγγίζετε, ρίχνετε κρύο νερό (ώστε να σταματήσουν να «μαγειρεύονται») και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Απλώνετε μια στρώση λαζάνια πάνω από τη σάλτσα ντομάτας (το 1 φλιτζάνι που είχατε κρατήσει) που έχετε απλώσει στη βάση ενός πυρέξ. Πάνω από τα λαζάνια τρίβετε με το χέρι σας το μισό ανθότυρο και απλώνετε το μισό σπανάκι. Στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω τη μισή παρμεζάνα και μισό φλιτζάνι κίτρινο τυρί και πάνω από αυτά το 1/3 της σάλτσας μανιταριών που έχετε φτιάξει. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκο βασιλικό, ρίξτε το μισό πάνω από τη στρώση της σάλτσας. Πάνω από τη σάλτσα απλώνετε πάλι λαζάνια και επαναλαμβάνετε άλλη μια ίδια στρώση (ανθότυρο, σπανάκι, τυριά, σάλτσα, φρέσκο βασιλικό). Στρώνετε και την τελευταία στρώση λαζάνια και πάνω από αυτά ρίχνετε το τελευταίο 1/3 της σάλτσας μανιταριών και το τριμμένο τυρί που σας έχει μείνει. Αλείφετε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου με ελαιόλαδο και καλύπτεται με αυτό το πυρέξ (με την αλειμμένη πλευρά να κοιτάζει τα λαζάνια). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 25 λεπτά.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr