Σουπιές κρασάτες με το μελάνι τους
Υλικά
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας άνηθο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις σουπιές, αφαιρώντας τα μάτια και το μεγάλο κόκαλο, κι αφαιρείτε με πολύ προσοχή το στομάχι και το σακουλάκι με το μελάνι, ώστε να μην σπάσει. Σπάτε 3-4 σακουλάκια μελάνι σε ½ φλιτζάνι νερό, κι ανακατεύετε ώστε να διαλυθεί καλά το μελάνι.
Κόβετε τις σουπιές σε λωρίδες πάχους 1 δακτύλου. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε εκεί το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τις σουπιές και τις σοτάρετε λίγα λεπτά μαζί με το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και το μελάνι, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Δοκιμάζετε να δείτε αν οι σουπιές σας έχουν μαλακώσει αρκετά κι αν ναι προσθέτετε τον άνηθο και αφήνετε γι ακόμη 10 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.