Ο άνθρωπος ενυδατώνεται μέσω των τροφών που καταναλώνει (μια και όλες οι τροφές εμπεριέχουν από μικρά έως μεγάλα ποσοστά υγρασίας), μέσω του νερού που πίνει, ενώ ένα μικρό ποσοστό νερού παράγεται ως αποτέλσμα οξειδώσεων του οργανισμού.
Το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κ.α και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα γάλα είναι πηγές πρόσληψης των απαραίτητων υγρών κι ας μην είναι νερό αυτούσιο.
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ:
Η κύρια οδός αποβολής είναι τα ούρα και σε μικρότερο βαθμό τα κόπρανα και ο ιδρώτας. Φυσικά τα δεδομένα αλλάζουν σε ένα ιδιαίτερο θερμό περιβάλλον όπου ο ιδρώτας παίζει σημαντικότερο ρόλο στην αποβολή νερού καθώς είναι κύριας σημασίας για τη διαδικασία της θερμορύθμισης, δηλαδή της διατήρησης σταθερής σε ένα συγκεκριμένο εύρος, της θερμοκρασίας του σώματος, γιατί χωρίς αυτή τη διαδικασία δεν θα ζούσαμε.
Η σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής. Η καθημερινή σύσταση όσον αφορά τη λήψη υγρών θα πρέπει να είναι 1ml υγρών ανά θερμίδα που λαμβάνουμε. Ένα άτομο δηλαδή που λαμβάνει καθημερινά 1800 θερμίδες θα πρέπει να πίνει αντίστοιχα 1,8 L υγρών. Συνεπώς, βλέπουμε ότι ακόμα και η λήψη των υγρών εξατομικεύεται για κάθε άτομο.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού? Βασικά ο λόγος που θα πρέπει να είμαστε πολύ τυπικοί με την καθημερινή μας ανάγκη για τη λήψη υγρών είναι προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση η οποία εκφράζεται και ως έντονα κίτρινο χρώμα στα ούρα, ξηρότητα και αφυδατωμένη επιδρμίδα αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους. Η απαίτηση για σωστή λήψη υγρών εντίνεται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η εφύδρωση λόγω αυξημένης θερμοκρασίας είναι έντονη.
Σε αυτό το σημείο να τονισθεί πως δεν πρέπει να περιμένουμε για να διψάσουμε προκειμένου να πιούμε νερό αφού τότε ο οργανισμός έχει ήδη (έστω και σε μικρό ποσοστό) αφυδατωθεί. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να πίνουμε νερό προτού ο οργανισμός μας το ζητήσει μέσω της δίψας!!
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΩΝ:
Το καλοκαίρι έχουμε μία τεράστια ποικιλία τροφών που συνεισφέρουν στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού μας δεδομένου των μεγάλων απωλειών σε υγρά και ηλεκτρολύτες λόγω της εφύδρωσης. Η πλειοψηφία των τροφών αυτών ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και των λαχανικών εποχής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε υγρά περιέχουν και μιά τεράστια γκάμα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων αλλά και αντιοξειδωτικών που τα καθιστά απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής μας διατροφής.
Παράλληλα και οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά, που η περιεκτικότητά τους σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους. Η ντομάτα για παράδειγμα, που είναι μια στερεή τροφή, προσφέρει στο σώμα μας περισσότερο νερό από ότι το γάλα που θεωρείται μια υγρή τροφή.
- Τα δημητριακά περιέχουν έως και 40% νερό,
- Τα μεικτά γεύματα 40-70%,
- Οι σούπες, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα λαχανικά 80%.
Γι’ αυτό κι εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό καλύπτεται με τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% με τα ροφήματα, τα οποία, εκτός από το πόσιμο νερό, περιλαμβάνουν και όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά.
Εκτός από το νερό, το τσάι και τον καφέ που αποτελούν τις κλασσικές μας επιλογές, τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά μας προσφέρουν εξίσου σημαντικές ποσότητες υγρών καθώς η περιεκτικότητά τους σε νερό φτάνει έως και το 90%. ‘Ακούγοντας’ λοιπόν τις ανάγκες του σώματός μας, η τάση να καταναλώνουμε φρούτα, χυμούς και λαχανικά είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Παράλληλα με την συμβολή τους στην ενυδάτωση, τα φρούτα και τα λαχανικά μας παρέχουν και τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως Α και C) για προστασία απέναντι στην βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Την προσπάθειά μας για σωστή ενυδάτωση συμπληρώνουν και τα αμυλούχα τρόφιμα που προσφέρουν υδατάνθρακες, οι οποίοι καθώς αποθηκεύονται στο σώμα μας, συγκρατούν συγχρόνως και σημαντικές ποσότητες νερού. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, τα μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή φαγητά τύπου fast-food αυξάνουν χωρίς λόγο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά και οι καύσεις που γίνονται στον οργανισμό για να πέψουν τα βαριά αυτά φαγητά, παράγουν επιπλέον θερμότητα. Για το λόγο αυτό συστήνεται να προτιμάμε τα ψάρια και τα θαλασσινά που είναι πιο φτωχά σε λιπαρά και σαφώς πιο εύπεπτα από το κόκκινο κρέας.
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος