Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κυρίως των ανδρών είναι η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλίας. Το πρόβλημα ξεκινάει από μικρότερες ηλικίες και εμφανίζεται σε μεγαλύτερα ποσοστά σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας. Μια ανασκόπηση Ελληνικών και διεθνών μελετών από επιστήμονες του πανεπιστημίου Κρήτης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας 3-16 ετών στην Ελλάδα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από τα παιδιά της Κύπρου, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Αυτό φαίνεται να είναι λάθος αφού τα τελευταία χρόνια επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει αυξημένη περίμετρο μέσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, χαμηλή “καλή” χοληστερίνη (HDL) και αυξημένο σάκχαρο αίματος. Όσοι πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ παράλληλα έχουν κατά πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας τα εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες 35-44 ετών τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία και οι επιστήμονες απέδωσαν το γεγονός στην αύξηση της περιμέτρου μέσης(κοιλιακό λίπος).
Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλογιστούμε ότι η επίπεδη κοιλιά δεν είναι μόνο αισθητικό ζήτημα αλλά κυρίως ζήτημα υγείας; Σκεφτήκαμε ποτέ ότι η καθημερινή μας διατροφή και γενικότερα οι σωστές διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό πάντα με την φυσική δραστηριότητα μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην ρύθμιση του σωματικού μας βάρους εξασφαλίζοντας μια επίπεδη κοιλιά Σίγουρα η καθημερινότητα μας δεν συμβαδίζει πάντα με ασφαλείς διαιτητικές επιλογές. Συνήθως η έλλειψη χρόνου, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει προγραμματισμός μας οδηγεί σε επιλογές χαμηλής διατροφικής αξίας (πολύ λίπος, ζάχαρη και θερμίδες) με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε ένα φάβλο κύκλο επιλογών που αυξάνουν το ενδοκοιλιακό μας λίπος επιβαρύνοντας την υγεία μας.
Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς «φανταστικές» δίαιτες για τοπικό αδυνάτισμα. Όσοι μιλούν για τέτοιου είδους μαγικές συνταγές μάλλον μας κοροϊδεύουν. Με μια ισορροπημένη δίαιτα αδυνατίσματος, ο οργανισμός χάνει ολικά και όχι τοπικά. Απλώς, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ορατό στις έντονες λιπο αποθήκες, που για παράδειγμα στις γυναίκες βρίσκονται στην περιοχή των γοφών, ενώ στους άντρες συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς. Επομένως αυτό που έχει σημασία στην επίτευξη του στόχου μας είναι η εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής δίνοντας έμφαση σε κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Τα γαλακτοκομικά δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης D.Σε μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ημερησίως τρεις μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών στο πλαίσιο της δίαιτάς τους έχασαν περισσότερο βάρος και μάλιστα περισσότερο λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά.
Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια του σωματικού βάρους για δύο πολύ σημαντικούς λογούς: Ο πρώτος είναι ότι δημιουργούν κορεσμό, συνεπώς μειώνουν την περεταίρω πρόσληψη τροφής και ο δεύτερος είναι ότι εμποδίζουν την απορρόφηση λιπιδίων και σακχάρων στον γαστρεντερικό σωλήνα με αποτέλεσμα να μειώνουν την θερμιδική επιβάρυνση. Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.
Τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι, γλυκά) θα πρέπει να περιορίζονται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους γιατί διεγείρουν ορμόνες που μειώνει σημαντικά τη γλυκόζη του αίματος και επομένως αυξάνουν τα επίπεδα της όρεξης.
Βέβαια από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μέγιστη μεταβολική και αισθητική βελτίωση στην μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος μπορεί να υπάρξει μόνο όταν η δίαιτα συνοδεύεται με συστηματική σωματική δραστηριότητα. Σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο η προγραμματισμένη άσκηση (π.χ. γυμναστήριο, ομαδικά αθλήματα) αλλά κάθε μορφή κινητικότητας που προστίθεται στην καθημερινότητα μας. Βέβαια οι προσαρμογές της άσκησης έχουν διαφορετική ένταση και διάρκεια για τον καθένα ξεχωριστά. Γενικότερα συστήνεται αερόβια άσκηση μέτριας έντασης 40΄ για 3-4 φορές /εβδομάδα. Επιπλέων επιβάλλεται άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης στην περιοχή του κορμού γυμνάζοντας ιδιαίτερα τις πρόσθιες και πλάγιες μοίρες των κοιλιακών μυών.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος