Υλικά
1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
300 γρ. κατίκι
200 γρ. φέτα μαλακιά
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
5-6 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 κουταλιές τςη σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το σπανάκι, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις μαλακώσει (μετά από περίπου 15-20 λεπτά), το βάζετε σε σουρωτήρι ώστε να στραγγίξει τα πολλά υγρά και το αφήνετε για λίγο να κρυώσει. Εντωμεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας: ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και προσθέτετε τη ντομάτα, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε το σκόρδο και αποσύρετε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ φτιάχνετε τη γέμιση με σπανάκι: Αναμειγνύετε το σπανάκι με το κατίκι και τη φέτα (που θα έχετε θρυμματίσει με πιρούνι), αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Γεμίζετε μ’ αυτό το μείγμα τα κανελόνια, κατά τα 2/3 περίπου. Τα τοποθετείτε σε σειρές σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνετε λίγη σάλτσα ντομάτας κι αν το ταψί σας είναι μικρό συνεχίζετε με τη δεύτερη στρώση. Στο τέλος, τα περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα. Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Τα σερβίρετε ζεστά.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr