8. Μπακλαβάς με χουρμάδες, σοκολάτα και καρύδι
Υλικά
Εκτέλεση
Ανακατεύετε την κοπανισμένη καρυδόψιχα με την κανέλα, το γαρίφαλο και τους χουρμάδες. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αλείφετε με αυτό το ταψί του φούρνου σας. Απλώνετε 2 φύλλα κρούστας ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζετε με λίγο από τη γέμιση, βάζετε από πάνω άλλο 1 φύλλο και ξανά γέμιση. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να μείνουν 2 φύλλα με τα οποία θα σκεπάσετε τον μπακλαβά. Στρώνετε όμορφα τα φύλλα που περίσσεψαν γύρω-γύρω και με ένα καλό μαχαίρι κόβετε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και περιχύνετε με αυτό τον μπακλαβά, ιδιαίτερα στα σημεία που κόψατε με το μαχαίρι. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους 180 οC για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση και να δέσει το σιρόπι. Ρίχνετε μέσα στο σιρόπι την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βγάζετε τον μπακλαβά από τον φούρνο και περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα σημεία που έχετε κόψει με το μαχαίρι. Αφήνετε το γλυκό να τραβήξει το σιρόπι για τουλάχιστον 30 λεπτά.