10. Λικέρ και γλυκό του κουταλιού μανταρίνι
Υλικά
Για το λικέρ
Για το γλυκό
Εκτέλεση
Λικέρ: Πλένετε και σκουπίζετε τα μανταρίνια και τα τρυπάτε γύρω-γύρω με ένα πιρούνι. Καρφώνετε από ένα γαρύφαλλο στο κάθε μανταρίνι, τα βάζετε όλα μαζί μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι, προσθέτετε το κονιάκ, κλείνετε καλά το καπάκι και αφήνετε το βάζο σε σκιερό και δροσερό μέρος για τουλάχιστον 20 μέρες. Στις 20 μέρες βράζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσουν σε σιρόπι και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Βγάζετε τα μανταρίνια μέσα από το βάζο, ρίχνετε μέσα στο αρωματισμένο κονιάκ το σιρόπι που φτιάξατε, ανακατεύετε καλά και φιλτράρετε το μείγμα με τουλπάνι. Βάζετε το λικέρ σε μπουκάλια κι αφήνετε για μερικές μέρες ακόμα (περίπου 10 μέρες) πριν καταναλώσετε.
Γλυκό του κουταλιού: Τα μανταρίνια που χρησιμοποιήσατε για το λικέρ δεν τα πετάτε! Αφαιρείτε τα γαρύφαλλα που έχετε καρφώσει, τα κόβετε στη μέση (μαζί με τη φλούδα) και στη συνέχεια τα τοποθετείτε μέσα σε κατσαρόλα που έχετε φτιάξει σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Βράζετε τα μανταρίνια μέσα στο σιρόπι για περίπου 40 λεπτά, αφαιρείτε από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να «ξεκουραστεί» για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα ξαναβράζετε το γλυκό μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι και πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Μόλις κρυώσει μοιράζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr
Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιάς μας καλές γιορτές!