Μελιτζάνες με σκορδαλιά ντομάτας

new34_melitzanaskordaliantomata.jpg

Υλικά (για ένα πυρέξ)

4-5 μελιτζάνες φλάσκες
5 μέτριες ντομάτες
5 σκελίδες σκόρδο
2 κούπες αλεύρι
¾ ποτηριού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και το κάθε μισό σε φέτες πάχους περίπου 1 δακτύλου (επίσης κατά μήκος). Βάζετε τις μελιτζάνες σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά (να είναι σχεδόν έτοιμες). Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε για λίγο να κρυώσουν ώστε να μην καείτε στο αλεύρωμα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι με το οποίο θα αλευρώσετε τις μελιτζάνες σας. Έχετε δίπλα σας το πυρέξ στο οποίο θα τοποθετείτε τις αλευρωμένες μελιτζάνες, το οποίο έχετε λαδώσει καλά με περίπου το ¼ του ποτηριού ελαιόλαδο. Αλευρώνετε κάθε φέτα μελιτζάνας και την τοποθετείτε κάθετα στο πυρέξ. Συνεχίζετε, βάζοντας τις μελιτζάνες σας σφιχτά μεταξύ τους, μέχρι να καλύψετε όλο το πυρέξ. Ρίχνετε από πάνω το ελαιόλαδο που έχει μείνει και τις τοποθετείτε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να δείτε ότι αρχίζουν και ροδοκοκκινίζουν. Εντωμεταξύ έχετε πολτοποιήσει στο μπλέντερ τις ντομάτες μαζί με τις σκελίδες σκόρδου, αλάτι και πιπέρι (μπορείτε να μειώσετε τις σκελίδες σκόρδου ώστε να γίνει πιο ελαφριά ή σάλτσα σκόρδου). Αν οι ντομάτες σας είναι πολύ ζουμερές ρίξτε μέσα στη σάλτσα σας και 1-2 κουταλιές από το αλεύρι. Βγάλτε το πυρέξ από το φούρνο, περιχύστε τις ροδοκοκκινισμένες μελιτζάνες με τη σκορδάτη σάλτσα (θα πρέπει να καλυφθούν όλες από σάλτσα) κι επανατοποθετήστε το πυρέξ στο φούρνο μέχρι να δείτε να στεγνώνει η σάλτσα σας (περίπου 20 λεπτά σε δυνατό φούρνο). Το συγκεκριμένο φαγητό μπορείτε να το φάτε είτε σαν κυρίως πιάτο (νηστίσιμο λαδερό φαγάκι) ή σαν μεζέ για ρακί, κρασάκι ή τσίπουρο! Καλή σας όρεξη!

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr