Κυδώνι! Ένα φρούτο που χρησιμοποιείτε ευρέως στην ελληνική κουζίνα, και σε αλμυρά αλλά και σε γλυκά πιάτα. Γνωστό από την εποχή του Ομήρου στον Ελλαδικό χώρο, καθώς φημολογείται ότι είναι το «χρυσό φρούτο» που έδωσε ο Πάρις στην Ελένη και πυροδότησε τον Τρωικό πόλεμο. Συγγενές φρούτο του μήλου και του αχλαδιού ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες από τη Μικρά Ασία. Γεγονός είναι ότι το Αϊβαλή σημαίνει κήπος από κυδώνια στην τουρκική γλώσσα (ayva είναι η λέξη για το κυδώνι). Ποια είναι λοιπόν τα διατροφικά οφέλη που κυδωνιού και πως μπορούμε να τα εισάγουμε στην καθημερινή μας διατροφή;
Διατροφική αξία κυδωνιών
- Τα κυδώνια είναι φρούτα, χαμηλά σε θερμίδες (τα 100g περιέχουν περίπου 57 θερμίδες) και ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ινες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
- Τα κυδώνια είναι φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών. Αν τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τότε η προσλαμβανόμενη ποσότητα των ινών που καταναλώνουμε διπλασιάζεται.
- Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κυδώνια είναι πολύ σημαντικές ουσίες, με ποικίλα οφέλη για τον οργανισμό όπως μείωση των καρδιαγγειακών, της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, δράση κατά της γήρανσης, κατά των φλεγμονών κ.ά.. Η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχεται στα κυδώνια είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στα μήλα ή τα αχλάδια.
- Τα κυδώνια περιέχουν σημαντικές ποσότητες από τανίνες και κατεχίνες, οι οποίες φαίνονται να εμφανίζουν δράσεις κατά των φλεγμονών και του καρκίνου, να μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη και να βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.
- Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη C. 100g του φρούτου περιέχει 15mg βιταμίνης C ή το 25% της ημερήσιας απαιτούμενης δόσης της βιταμίνης για ένα μέσο άνθρωπο.
- Τέλος τα κυδώνια περιέχουν σημαντικές ποσότητες χαλκού (130μg ή 14% της ημερήσιας απαιτούμενης δόσης της βιταμίνης για ένα μέσο άνθρωπο), σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τρόποι να εισάγουμε το κυδώνι στη καθημερινή μας διατροφή
Το κυδώνι, στην Ελλάδα το συναντούμε σε διάφορα γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα. Ας δούμε λοιπόν κάποιους εύκολους τρόπους να το βάλουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
- Καταναλώστε φρέσκα, ωμά κυδώνια, αν είναι ώριμα, μαζί με τη φλούδα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Καταναλώστε ξερά κυδώνια ως σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα σας.
- Προσθέστε κομμάτια κυδωνιών σε σπιτικά κέικ, μπισκότα και γλυκά αρτοσκευάσματα.
- Προσθέστε είτε φρέσκα είτε ξερά σύκα στα δημητριακά πρωινού και καταναλώστε τα με το γάλα.
- Καταναλώστε τα σε φρουτοσαλάτα με άλλα φρούτα.
- Καταναλώστε τα ως επιδόρπιο με γιαούρτι ή κρέμα ζαχαροπλαστικής.
- Προσθέστε κομμάτια κυδωνιών σε σαλάτες με διάφορα λαχανικά και τυριά χαμηλά σε λιπαρά.
- Προσθέστε κομμάτια κυδωνιών σε πιατέλα τυριών, είτε για ορεκτικό είτε ως συνοδευτικό.
- Καταναλώστε τα κυδώνια ως κυρίως συστατικό σε σπιτικά γλυκά, τάρτες, ζελέ φρούτων.
- Φτιάξτε μαρμελάδα κυδωνιού ή γλυκό του κουταλιού.
- Φτιάξτε μοσχάρι ή χοιρινό ή κοτόπουλο με κυδώνια ως κυρίως γεύμα.
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος