Η Δυσκοιλιότητα είναι γένους θηλυκού

new33_6825676a_s.jpg

Η δυσκοιλιότητα είναι γένους θηλυκού. Όμως δεν αρκεί να γνωρίζει κάποιος τα αίτια που την προκαλούν. Πρέπει να μάθει πως να την αντιμετωπίζει σε κάθε διαφορετική περίπτωση: όταν κάνει  δίαιτα, όταν φεύγει για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, για διακοπές ή για επαγγελματικό λόγο.

Αυτό  είναι το μήνυμα  από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής  (ΕΛΙΓΑΣΤ),  με αφορμή τη  φετινή  Ημέρα  για την Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Δυσκοιλιότητα, η οποία  τελεί  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η δυσκοιλιότητα, κερδίζει σταθερά έδαφος στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τις δύο πανελλήνιες  έρευνες  που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) με την υποστήριξη της Boehringer Ingelheim,  αποδεικνύεται ότι ταλαιπωρεί κυρίως το γυναικείο φύλο. Άλλωστε,  η χαρτογράφηση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας στον ελληνικό πληθυσμό μέσα από αυτές τις δύο πανελλήνιες έρευνες,   δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς οι 7 στους 10 πάσχοντες από δυσκοιλιότητα είναι γυναίκες 35-65 ετών.  Πολλές γυναίκες έχουν όλο και περισσότερα προβλήματα δυσκοιλιότητας καθώς αυξάνεται η ηλικία τους και στα διάφορα στάδια της ζωής τους, όπως ο έμμηνος κύκλος, η γαλουχία,η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.

Η ισορροπημένη κατάλληλη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αλλά συχνά δεν είναι επαρκή ούτε βοηθούν ιδιαίτερα στην αντιμετώπισή της.

Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμάκων, που αποκαλούνται υπακτικά. Τα υπακτικά τεκμηριωμένα προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ενώ έχει δειχθεί ότι είναι ασφαλή ακόμη και σε μακροχρόνια χρήση. Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Αν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επανέρχεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακός πόνος ή ίχνη αίματος στα κόπρανα, θα πρέπει ο πάσχων να συμβουλευθεί αμέσως τον ιατρό του.

Δυστυχώς, επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για τις αιτίες και την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας, που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σωστή ενημέρωση του κοινού για τα αίτια και κυρίως για τους καταλληλότερους τρόπους αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μακροχρόνια μείωση του προβλήματος.

Για το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού, για την κατανόηση της σημασίας των νοσημάτων του πεπτικού και της υγιεινής διατροφής. Ευνοεί τη διοργάνωση σεμιναρίων για τα θέματα αυτά, την παραγωγή σχετικών εντύπων και δημοσιεύσεων, την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών και τη χορήγηση υποτροφιών για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.