Υλικά για 4-5 άτομα
1 μεγάλο χταπόδι γύρω στο 1 κιλό
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κουτ. πικάντικη μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κοφτό κουτ. σούπας ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μέσα σε 1 λίτρο νερό με 2 κουτ. σούπας ξύδι να βράσει. Μόλις βράσει το κόβουμε σε κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τα κομματάκια χταποδιού και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, ένα φλιτζ. τσαγιού νερό, μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να σιγοβράσει με σκεπασμένο το καπάκι για ½ ώρα περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Μόλις ετοιμαστεί το σερβίρουμε σε μια πιατέλα και το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή πιλάφι.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr