1ος άξονας προσοχής
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης ασβεστίου για τον οργανισμό. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά καθώς εμπλέκεται σε διάφορες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού (ανάπτυξη σκελετικού συστήματος, καρδιαγγειακή λειτουργία κ.ά.). και παίζει κυρίαρχο ρόλο σε πολλά στάδια της ζωής του ατόμου όπως την παιδική και εφηβική ηλικία, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό αλλά και τη τρίτη ηλικία. Για να καλύψουμε τις απαιτήσεις του οργανισμού μας πρέπει να εισάγουμε στη διατροφή μας, σε μεγαλύτερες ποσότητες φυτικές πηγές ασβεστίου οι οποίες είναι οι εξής: σόγια (τυρί από σόγια ή τόφου η καλύτερη φυτική πηγή), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι κ.τ.λ.), ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι και ταχίνι), εμπλουτισμένα τρόφιμα (χυμός πλούσιος σε ασβέστιο)