6. Νηστίσιμα μηλοπιτάκια χωρίς λάδι αντί για μηλόπιτα
Άλλο ένα πολύ νόστιμο επιδόρπιο, ακόμα και για τις μέρες που νηστεύεις το λάδι! Μηλοπιτάκια χωρίς λάδι, πεντανόστιμα και με λίγες θερμίδες!
Υλικά
Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα αντικολλητικό σκεύος τα μήλα και τις σταφίδες κι ελάχιστο νεράκι κι αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μήλα, αλλά όχι να διαλυθούν. Προς το τέλος ρίχνετε και τη ζάχαρη, κανέλλα και λίγο γαρίφαλο κι αφήνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε προσθέτετε και λίγες σταγόνες κονιάκ. Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα) κι ανακατεύετε καλά το μίγμα. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε φαρδιές λωρίδες. Βάζετε στην άκρη της λωρίδας 1 κουταλιά της σούπας γέμιση και αρχίζετε να διπλώνετε διαγώνια ώστε να σχηματίζετε κάθε φορά ένα τριγωνάκι (δες εδώ τεχνική). Συνεχίζετε το ίδιο μέχρι να σας τελειώσει η γέμιση. Βάζετε τα μηλοπιτάκια πάνω σε αντικολλητικό ταψί και τα ραντίζετε από πάνω με λίγο νεράκι (για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο). Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λετπά, μέχρι να δείτε το φύλλο να ροδοκοκκινίζει. Αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα ή διαφορετικά φτιάχνετε ένα ελαφρύ σιρόπι (2 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό και 1 φέτα λεμονιού μέχρι να πάρουν 2 βράσεις) και τα περιχύνετε, ώστε να γίνουν σιροπιαστά. Ότι κι αν προτιμήσετε, τραγανά ή σιροπιαστά, η γεύση τους θα σας κερδίσει!