2. Ιώδιο
Το ιώδιο, αν και βρίσκεται σε πολύ μικρή συγκέντρωση στο σώμα μας, έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού μας. Το ιώδιο αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα και εκεί χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς. Συνεπώς, έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή και, λόγω αυτού, σε διαταραχές της διάθεσής μας. Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια π.χ. μύδια, στρείδια, αστακός, μπακαλιάρος, σαρδέλες κλπ, τα οποία παίρνουν το ιώδιο τους από τη θάλασσα. Όσον αφορά στα φυτικά και ζωικά τρόφιμα, η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο εξαρτάται από τα εδάφη στα οποία καλλιεργήθηκαν και η τροφή με την οποία μεγάλωσαν αντίστοιχα. Σήμερα, το αλάτι που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για το φαγητό μας εμπλουτίζεται με ιώδιο (ιωδιούχο ή ιωδιωμένο αλάτι) για να αποφεύγεται η ανεπάρκεια του ιωδίου στον γενικό πληθυσμό.