6. Ασβέστιο
Το ασβέστιο σχετίζεται με πολλές λειτουργίες του σώματός μας: Συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών, συμμετέχει στην πήξη του αίματος, και είναι απαραίτητο για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία. Έρευνες δείχνουν ότι μεταβολές στα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση άγχους, μελαγχολία, διαταραχή της μνήμης και επιβράδυνση της σκέψης. Όταν ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη ασβεστίου στο αίμα, τότε αναγκάζεται να εξάγει ασβέστιο από τα οστά, μια διαδικασία που οδηγεί στην οστεοπόρωση. Συνεχόμενη έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές, πρόσληψη βάρους και έντονα συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου στις γυναίκες. Οι καλύτερες πηγές του είναι τα γαλακτοκομικά, όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα τυριά, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.