12. Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου, καθώς και για τη σωστή ανάπτυξη του μυαλού. Μελέτες δείχνουν ότι έφηβοι που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου έχουν μειωμένες επιδόσεις σε τεστ γνώσεων, ενώ βρέφη που γεννιούνται με έλλειψη σιδήρου παρουσιάζουν αργότερα προβλήματα συγκέντρωσης και μάθησης. Ο σίδηρος είναι «υπεύθυνος» για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας, ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα στο αίμα μας και βοηθά στην αποβολή των τοξινών μέσω του συκωτιού. Ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει επίσης αίσθημα κόπωσης και ατονίας. Για να μην παρουσιάσετε έλλειψη σιδήρου καταναλώστε κόκκινο κρέας, συκώτι, κοτόπουλο, ψάρια και οστρακοειδή ενώ από φρούτα και λαχανικά προτιμήστε σκούρα πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σύκα, αποξηραμένα βερίκοκα και όσπρια όπως φακές. Φυσικά, υπάρχουν και τροφές, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όπως είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Το ίδιο συμβαίνει και με το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, τις φράουλες και γενικά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr