Το φολικό οξύ (B9) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας

new31_aygo.jpg

Όταν οι γυναίκες φθάνουν σε αναπαραγωγική ηλικία, πρέπει να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος ούτως ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών. Η απαιτούμενη ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης φολικού οξέος είναι τουλάχιστον 400mgr/day

Μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος λαμβάνετε καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες σε

  • μοσχαρίσιο κρέας και συκώτι,
  • αυγό,
  • εσπεριδοειδή και φυσικό χυμό από πορτοκάλι,
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως π.χ σπανάκι),
  • μπρόκολο,
  • ξηρά φασόλια και μπιζέλια,
  • ρεβίθια,
  • ξηρούς καρπούς
  • αρακά

Επιπλέον, εμπλουτισμένα τρόφιμα, πλούσια σε φολικό οξύ είναι

  • τα δημητριακά,
  • το ρύζι
  • το ψωμί

Τέλος, πλούσιες πηγές φολικού οξέος είναι ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα σε B9 ή συμπληρώματα διατροφής complex B – B9. 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μεταπτυχιακός Ερευνητής
Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών