
Από την εποχή του Αριστοτέλη είχε ήδη επισημανθεί ο ρόλος της διατροφής στην υγεία της στοματικής κοιλότητας. Ο φιλόσοφος παρατήρησε ότι κομμάτια γλυκών τροφών που μένουν προσκολλημένα στις οδοντικές επιφάνειες παίζουν ρόλο στο να χαλάσει το δόντι (τερηδόνα). Η επίδραση των παραγόντων διατροφής στην υγεία της στοματικής κοιλότητας ασκείται συστηματικά ή τοπικά.
Στη συστηματική επίδραση των παραγόντων διατροφής μπορούν αδρά να αναφερθούν οι ανεπάρκειες βιταμινών(όπως Α,B,C,D), ανεπάρκεια Ca και P και η ανεπάρκεια πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Όσον αφορά την τοπική επίδραση παραγόντων διατροφής σημαντικός είναι ο ρόλος των ζυμώσιμων υδατανθράκων στη δημιουργία της τερηδόνας και άλλων παραγόντων διατροφής με όξινες ιδιότητες ή ικανότητες χήλησης στην πρόκληση διάβρωσης της αδαμαντίνης.
Νικόλαος Π.Νικολινάκος
Οδοντίατρος
MSc in Prosthetic Dentistry