Αφροδισιακά τρόφιμα: Μύθοι και πραγματικότητες

afrodisiaka_tn4648626_m.jpg

tn_4648956_m

Πρόσφατες εξελίξεις

Η αναζήτηση του τροφίμου εκείνου που θα μας αυξήσει την ερωτική διάθεση και ικανότητα συνεχίζεται από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας, και αφορά όλους τους πολιτισμούς. Σχετικές αναφορές συναντάμε ακόμα και σε εγχειρίδια του Kama Sutra. Στον Δυτικό πολιτισμό υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα τρόφιμα που μπορεί να θεωρούνται και να ονομάζονται αφροδισιακά. Μερικά από αυτά είναι: τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πιπεριές, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το μέλι, τα σπαράγγια, ο μάραθος, το ραπανάκι, το κάρδαμο, η μπανάνα, τα σύκα, τα στρείδια, το χέλι, η κανέλλα κ.ά.

 Μηχανισμός δράσης των αφροδισιακών τροφίμων

Πριν αναλύσουμε τα πιο σημαντικά από τα τρόφιμα που θεωρούνται αφροδισιακά, καλό θα ήταν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς επίδρασης αυτών των τροφίμων στην σεξουαλική ικανότητα των ανθρώπων. Είναι όντως τα «θαυματουργά τρόφιμα» της σεξουαλικής μας ζωής ή υπάρχουν μύθοι γύρω από το θέμα;

Η σεξουαλική μας διάθεση καθορίζεται από την έκκριση, την σωστή λειτουργία και τα κατάλληλα επίπεδα των ορμονών του σεξ, δηλαδή, των ενδορφινών και των φερορμονών. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες μεταξύ άλλων για την ψυχική ευφορία, καθώς και για την σεξουαλική μας διάθεση. Η παραγωγή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σωστή, την ποιοτική διατροφή. Αυτό συμβαίνει, γιατί αποτελούνται από αμινοξέα που συναντάμε σε διάφορες πρωτεϊνικές τροφές. Δηλαδή, κάθε κατάλληλο ποιοτικά τρόφιμο είναι υπεύθυνο για την σωστή δόμηση και άρα λειτουργία αυτών των ορμονών που επηρεάζουν την σεξουαλικότητά μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν μπορούμε να πούμε πως τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο ασκούν προστατευτική δράση σε αυτές τις ορμόνες. Επίσης, η βιταμίνη Ε (που ονομάζεται και «αναπαραγωγική»), έχει άμεση σχέση με την καλή γονιμότητα και την σεξουαλική λειτουργία. Τέλος, η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με την ανδρική ανικανότητα (σε κάθε εκσπερμάτιση ο άντρας μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 5 mg ψευδαργύρου). Συνοψίζοντας, λοιπόν καταλαβαίνουμε πως όλα τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν αποτελούν καλές πηγές αυτών των βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Στην βιβλιογραφία αναφέρονται δεκάδες τρόφιμα που θεωρούνται αφροδισιακά. Πρέπει όμως να τονίσουμε πως πέραν των δεδομένων για τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν επιστημονικά την αφροδισιακή δράση κάποιων τροφίμων.

arrow_previous arrow_next