2. Χταποδάκι στιφάδο
Υλικά
Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζετε το χταπόδι ως εξής: Κόβετε την «κουκούλα» του χταποδιού και την ξεπλένετε καλά από τα εντόσθια. Πλένετε καλά τα πλοκάμια, στα οποία ίσως υπάρχει και λίγη άμμος οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Γυρνάτε το χταπόδι ανάποδα και πιέζετε με το χέρι σας στο κέντρο του (στη συμβολή των πλοκαμιών) ώστε να βγει το σκληρό κομμάτι και τραβάτε με το άλλο χέρι για να το αφαιρέσετε. Σε περίπτωση που έχετε κατεψυγμένο χταπόδι ίσως είναι ήδη καθαρισμένο, αλλά ελέγξτε για σιγουριά.
Στη συνέχεια κόβετε το χταπόδι (πλοκάμια και κουκούλα) σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 5 εκατοστά). Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστούν στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά. Αφού περάσουν περίπου 10 λεπτά προσθέτετε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το χταπόδι, τις ντομάτες, τις δάφνες, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνετε να σοταριστούν κι αυτά για 5 λεπτά και περιχύνετε με το ξίδι και το κρασί. Τέλος ρίχνετε το μέλι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει (χωρίς να ανακατεύετε γιατί θα διαλυθούν τα κρεμμυδάκια) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Προς το τέλος ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα σας και αφήνετε τη σάλτσα του φαγητού να πήξει και να «μελώσει».