7. Σελινόριζα
Οι ρίζες είναι της μόδας! Τα τελευταία χρόνια τις συναντάμε όλο και περισσότερο σε εστιατόρια πολυτέλειας και σε γκουρμεδιάρικα πιάτα γιατί πολλές από αυτές, όπως η σελινόριζα, δίνουν μια ξεχωριστή, ντελικάτη γεύση σε αυτά. Η σελινόριζα είναι εξαιρετική σε θρεπτική αξία και χρησιμοποιείται πολύ στις δίαιτες γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες (μόλις 10 θερμίδες ανά 100γρ) και γιατί ο οργανισμός καίει αρκετές θερμίδες για να τη μεταβολίσει. Επιλέξτε μια φρέσκια σελινόριζα κοιτώντας να είναι οι ρίζες συμπαγείς και βαριές. Έχει διουρητικές ιδιότητες, δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσπεψίας, τονώνει το συκώτι και το πεπτικό σύστημα και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό. Χρησιμοποίησέ τη ωμή σε σαλάτες αλλά και σε μαγειρευτά κατσαρόλας με κρέας αντικαθιστώντας με αυτή τις πατάτες (πχ ψαρονέφρι με σελινόριζα) για να εξισορροπήσεις τα λιπαρά του κρέατος. Επίσης μπορείς να φτιάξεις πολύ ωραίες και ελαφριές σούπες και σάλτσες.