12. Μαραθόριζα (ή φινόκιο)
Αγαπημένη των Ιταλών, με μια ντελικάτη γεύση ούζου, η μαραθόριζα μπορεί να απογειώσει πολλά πιάτα σου χωρίς να σε φορτώσει με θερμίδες! Η μαραθόριζα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτική ινών, πλούσια σε ιχνοστοιχεία κι αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει μόνο 22 θερμίδες ανά 100γρ! Πώς θα την εντάξεις στη διατροφή σου; Βάλε μερικές λωρίδες σε ωμές σαλάτες, χρησιμοποίησέ τη σε ψητό κρέας κατσαρόλας ή ψητό ψάρι, ή ακόμα μπορείς να την ψήσεις και μόνη της στο φούρνο και να την ραντίσεις με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι πριν την καταναλώσεις. Επίσης, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις μέσα σε σάντουιτς, να την κάνεις γαρνιτούρα (αν τη σοτάρεις με λίγο κρεμμύδι κι ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι) ή να φτιάξεις με αυτή μυρωδάτες σούπες. Όπως και να τη χρησιμοποιήσεις πάντως να ξέρεις ότι αφενός θα βοηθήσεις τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια (κι όχι σε λίπος) αφετέρου θα έχεις κάνει έναν ακόμη σύμμαχο ενάντια στην δυσκοιλιότητα και τη δυσπεψία!