10. Σέσκουλα
Αν και τα χόρτα είναι ένας από τους μεγάλους θησαυρούς της ελληνικής γης πολλές φορές ξεχνάμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας! Τα σέσκουλα, όπως και άλλα χόρτα, περιέχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο) και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και των οστών. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε πολλές παραλλαγές: σερβιρισμένα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι αποτελούν μια υψηλής θρεπτικής αξίας σαλάτα, μαγειρεμένα κοκκινιστά στην κατσαρόλα μαζί με άλλα χόρτα κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένο καρότο αποτελούν ένα ωραίο λαδερό φαγητό, σε συνδυασμό με κρέας ή ψάρι είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις επίσης για να φτιάξεις μυρωδάτες πίτες αλλά και φανταστικούς ντολμάδες με σέσκουλα που είναι ένα παραδοσιακό φαγητό πολλών περιοχών της Ελλάδας! Ένα γεύμα με σέσκουλα θα σε βοηθήσει επίσης να ρυθμίσεις την όρεξή σου για απλούς υδατάνθρακες (πχ ζάχαρη) εφόσον βοηθά στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα (σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι αναγκάζουν το επίπεδο του σακχάρου αίματος ν’ ανέβει γρήγορα και ύστερα να ξαναπέσει αμέσως, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να πεινάς ξανά).