Ο Μπάρετ εξελίσσεται σε αδενοκαρκίνωμα μέσω σταδίων δυσπλασίας. Η παρουσία δυσπλασίας καθιστά αρκετά πιθανή την εξέλιξη σε αδενοκαρκίνωμα.
Είναι συνηθέστερος στους άνδρες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Προκαλείται από χρονίζουσα, σοβαρή παλινδρόμηση υγρών του στομάχου στον οισοφάγο και τοξική δράση των υγρών στο ευαίσθητο οισοφαγικό επιθήλιο. Συμπτώματα όπως κάψιμο, ξινίλα στο στομάχι και στο λαιμό εμφανίζονται. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.
Δυσφαγία, αιμορραγία από το πεπτικό είναι σπανιότερες εκδηλώσεις της νόσου.
Τα αίτια του οισοφάγου Μπάρετ ταξινομούνται ως εξής:
1. Συνήθειες της καθημερινότητας και καταστάσεις της σύγχρονης ζωής: Ορισμένα συνήθη φάρμακα, τα βαριά λιπαρά γεύματα, η παχυσαρκία, το stress, τα σφιχτά ρούχα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, είναι συχνοί παράγοντες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και Μπάρετ.
2. Τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού: Η διαφραγματοκήλη, η γαστρίτιδα, η απόφραξη του πυλωρικού στομίου από έλκος, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
3. Συστηματικά νοσήματα: Ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος Parkinson είναι χαρακτηριστικoί εκπρόσωποι της κατηγορίας.
Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται σήμερα σε τρία επίπεδα:
- Αντιμετωπίζονται και εκριζώνονται τα νοσήματα και οι καταστάσεις που προκάλεσαν τον οισοφάγο Μπάρετ στον πάσχοντα ασθενή, μέσα από τη σωστή παθολογική ιατρική εξέταση.
- Χορηγείται θεραπεία αποκατάστασης των βλαβών, που έχει προκαλέσει η νόσος BARRET. Η θεραπεία είναι σήμερα φαρμακευτική και επεμβατική ανάλογα με την περίπτωση.
- Πραγματοποιούνται συχνές γαστροσκοπήσεις παρακολούθησης.
Ιατρός Ειδική Παθολόγος